Recept: Chokladtårta

Läs igenom hela receptet innan du börjar!!!!

Ingredienser

Till kakan:
6.5 dl vetemjöl
2.75 dl strösocker
1.25 dl brun farin
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
3 st ägg
1.5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g osaltat smör, smält och avsvalnat
1.25 dl majsolja (eller rapsolja)
3 dl iskallt vatten

Till glasyren:
175 g mörk choklad, minst 70 % kakao
250 g osaltat smör, rumstempererat
4.5 dl florsocker, siktat
1 msk vaniljsocker

Dekoration:
Bär (ex: hallon, jordgubbar..)

Du behöver:
TID!!
Två 20 cm stora runda bakformar
Minst 3 stora bunkar
Elvisp
En kastrull
En tallrik
En slickepott
Ett uppläggningsfat


Gör så här:

1. Värm ugnen till 180°.
2. Smörj (och ströa om du vill) botten i två 20 cm stora runda bakformar.
3. Rör samman mjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål.
4. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en annan skål eller kanna tills allt är väl blandat.
5. Med en elvisp eller stavmixer rör du samman det smälta smöret och majsoljan tills de precis har blandats (du behöver en till stor skål till det här också), vispa sedan i vattnet.
6. Tillsätt alla de torra ingredienserna på en gång och kör elvispen på lägsta hastighet när du blandar ihop det.
7. Tillsätt äggblandningen och blanda igen till en slät smet och häll den i de förberedda bakformarna.
8. Grädda i 50–55 minuter, stick en baknål (tandpetare funkar bättre) i kakan. Om den är torr när den dras ut är kakan klar.
9. Låt kakorna svalna i sina formar på ett galler i 15 minuter, vänd sedan upp dem och låt dem svalna helt.

Glassyren
10. Smält chokladen i mikron – 2–3 minuter på medelvärme räcker – eller i en skål över en kastrull med sjudande vatten och låter den svalna något.
11. I en annan skål rör du smöret tills det är mjukt och ljust
12. Tillsätt sedan det siktade florsockret (Jag siktade ner det i bunken). Vispa tills det är lätt och pösigt (Det är tråkigt att sikta, det är en av de få saker jag avskyr att göra, men man måste göra det till glasyr för annars blir den sorgligt klimpig).
13. Tillsätt sedan försiktigt vaniljsockret och chokladen och blanda alltsammans tills det är blankt och slätt.
14. Lägg ungefär en fjärdedel-tredjedel av glasyren mellan de två bottnarna, resten ovanpå och på sidorna. Sprid ut det och jämna till det hela med en slickepott (Lägg gärna upp den på ett lite större fat!).
15. Dekorera!!

 

 







Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback